Slovensko vládne střední Evropě. V HDP

Dušan Klimeš
6. 3. 2007 10:05
Bratislava - Reformy přivedly Slovensko k historicky nejlepšímu ekonomickému výsledku. Své postavení si udrží i letos.

Růst slovenské ekonomiky loni dosáhl 8,3 procenta. Jen v posledním čtvrtletí přitom východní sousedé posílili o 9,6 procenta.

Podle analytika Patria Finance Davida Marka jde u Slovenska o zcela bezprecedentní rychlost hospodářského růstu ve střední Evropě.

"Slovensko nyní snese srovnání jen s pobaltskými zeměmi a Čínou," uvedl.

Po stagnaci, kterou Slovensko zažilo v roce 1999 a 2000, kdy ekonomika nerostla ani o jedno procento, předčil výsledek za rok 2006 i rapidní růst z roku 1995. Posledních pět let Slováci zažívají setrvalý růst a poráží ostatní státy střední Evropy. Včetně Česka.

Foto: Reuters

Světlá budoucnost

Své dobré výsledky by si mělo udržet i pro příští rok. Podle odhadů sice tempo ekonomiky klesne na sedm procent, přesto by to mělo být nejvíc v regionu. Česká republika si připíše asi pětiprocentní růst, Polsko 5,3 procenta.

S problémy se potýká Maďarsko, jehož růst se pohybuje u tří procent a letos zřejmě klesne i pod tuto hranici.

Stejně jako české HDP, i to slovenské je taženo především výrazným růstem automobilového průmyslu. Až tři sta tisíc aut by zde chtěla vyrábět korejská automobilka Kia, odvážné plány má i PSA.

Kromě toho reformy, které Slovensko provedlo za vlády Mikuláše Dzurindy, přináší nyní ovoce. Daňová reforma s rovnou daní láká investory.

K tomu bude Slovensko zřejmě první středoevropskou zemí, která přijme společnou měnu euro, a to již od ledna roku 2009.

 

Právě se děje

Další zprávy